background

Over Naesten

“In 2007 overleed mijn moeder plotseling, wat als een enorme schok kwam voor ons. Daarbovenop had mijn moeder een hoop administratie nagelaten, alles bewaard op papier. Ze kende nauwelijks Nederlands en wist weinig van de Nederlandse regelgeving. Bovendien had ze niemand aangewezen om de administratieafhandeling te doen. Ik nam die taak op me en dook in de papieren om alles uit te zoeken. Wat moest geregeld worden? Waar was ze bij aangesloten? Hoe moest het worden opgezegd? Het uitzoekwerk was overweldigend. En ik miste mijn moeder.

Vier jaar later verloor ik mijn vader. Hetzelfde verhaal: mijn vader kende nauwelijks Nederlands, bewaarde alles op papier en had niemand aangewezen voor de administratieafhandeling. Het verdriet, het gemis. Er was één verschil: toen mijn vader overleed, was hij op vakantie in Marokko. Dit bemoeilijkte het proces nog eens extra.

Uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar alle diensten op te zeggen, maar het had nog een lange nasleep. Tot op de dag van vandaag ontvang ik overzichten van mijn vaders pensioen, terwijl hij allang is overleden.

Zes jaar na mijn vaders dood kwam mijn broer om bij een brand in zijn huis. Inmiddels had ik zo veel ervaring met zaken regelen bij een overlijden dat ik dat ook voor mijn broer heb gedaan. Een bijkomende uitdaging was dat er door de brand geen papieren administratie meer was. Dat kon er ook nog wel bij. Leuk zal het nooit worden, maar het moet nu eenmaal gebeuren.

Toch kan het anders, beter, vond ik. Sinds het overlijden van mijn moeder speelde ik al met het idee van een ‘administratieboekje in de cloud’, waarin mensen hun belangrijkste gegevens en administratieve zaken konden zetten. Gegevens van verzekeringen, rekeningen, huisvesting, abonnementen en social media die ze konden delen met hun naasten, mocht hun iets overkomen.

Een veilig online administratiesysteem waarin mensen hun naasten toestemming kunnen geven in te loggen in hun administratie. En eenvoudig de administratie kunnen afwikkelen. Een manier om het proces draaglijker en eenvoudiger te maken, voor iedereen. Zodat mensen de tijd, de rust en de ruimte krijgen om het verlies te verwerken. Ik verzamelde een team van professionals om me heen om het concept uit te voeren en ik gaf het een naam.

Ik hoop dat ik veel mensen kan helpen met Naesten.”Naesten. Zaken geregeld, ruimte voor herinnering.